piątek, 21 grudnia 2012

Słodkie naleśniki bez mleka



Składniki (ok. 15 naleśników):
- 0.5l wody
- 2 jajka
- mąka („na oko”)
- szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki kakao
- olej do smażenia
- dżem truskawkowy

Wykonanie:
Do miksera wlewamy wodę oraz wbijamy jajka. Miksujemy chwilę po czym stopniowo dodajemy mąkę, tak aby uzyskać gęste ciasto

UWAGA!! Gęstość sprawdzamy wkładając i wyjmując łyżkę z ciasta. Kiedy pozostaje na niej cienka warstwa jest gotowe !! 

Odstawiamy na 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (ważne, alby patelnia była bardzo mocno rozgrzana i dobrze natłuszczona). Wlewamy niewielkie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzamy po całej patelni, tak aby uzyskać cienkie naleśniki. Czynności powtarzamy, aż do zużycia całego ciasta. 

UWAGA!! Przed każdym nalaniem ciasta na patelnię, trzeba rozgrzać ponownie odrobinę oleju !!

Naleśniki przekładamy dżemem truskawkowym i zwijamy w ulubiony kształt.

Gotowe. Smacznego.

Jako dodatek polecam sos śliwkowy oraz słodko-kwaśną śmietanę 12%.


1 komentarz: